“Marokkanen zijn veel racistischer dan Nederlanders”

Geschreven door:

Mijn Marokkaanse gesprekspartner voor een radioprogramma over integratie naar aanleiding van mijn boek Onbehagen bij de elite, wilde de grenzen open houden en vertelde over zijn succesvolle project huiswerkbegeleiding die hij bezig is op te zetten in diverse steden. Na de uitzending stortte hij op straat zijn hart uit. Hij zegt: “er wordt gezegd dat allochtonen religieuzer worden. Ik ben religieus, ik bid 5 x per dag en ga regelmatig naar de moskee. Ik kom daar geen jongeren tegen, wel ouderen. De moskeeën worden weinig bezocht. Wat wordt bedoeld met religieuzer worden? Marokkaanse jongeren zijn met geheel andere dingen bezig zoals het verhandelen van drugs, criminaliteit en snel geld “verdienen”. Ze steken mensen in Marokko de ogen uit met hun mooie auto’s en dikke horloges. Dat doet Marokkanen verlangen ook naar NL te komen en zo rolt dat door. Er zijn Marokkanen die het goede pad bewandelen maar te  weinig. Zij verdienen ondersteuning, dat doe ik via mijn huiswerk project. Dat loopt goed. Islam betekent vrede. Mohammed is enkel een vredelievende figuur. (ik vertelde hem over dar el islam en dar el harb, Mohammed in Mekka en de moordpartijen op Joden in Medina). De familieband in Marokkaanse kringen doorgaans zwak is, een zoon zal niet aan zijn vader vertellen wat hij allemaal uitvreet. Ik heb een IQ van 125. Donkergekleurde mensen in Afrika zijn niet intelligent met een IQ van 84. Marokko weert ze. Marokkanen zijn veel racistischer  dan Nederlanders.  Ze discrimineren elkaar. Turken en Marokkanen gaan niet goed samen. Marokkanen drinken bier. Ik verafschuw dit. Trouwen vind ik een moeilijke zaak. Waar een goede vrouw te vinden die islam op de juiste plek heeft in haar hart. Hoofddoek hoeft niet van mij. Ik haat geen Joden en homo’s”

Ik vertelde hem dat de katholieke kerk nu bakken kritiek krijgt en dat we het een goed zaak vinden dat alles aan kritiek onderhevig moet zijn. Dus ook islam. Dat is geen islamafobie. “Hmmmm”. “Ben je gelovig, vroeg hij? “. Ik zei “nee”. Hij leek niet goed te keuren dat ik atheïst ben. Ik zei hem dat Koran zegt dat ook niet-moslims moslim moeten worden. Zie jij dit ook zo? Nee, dat zag hij niet zo. Hoewel hij tijdens de uitzending zei hij dat de grenzen open moeten blijven leek hij nu in te zien dat ze dicht moeten anders dweilen we met de kraan open. De integratieachterstand moet weggewerkt worden. Jammer dat je dit niet allemaal verteld hebt tijdens de uitzending, zei ik. Volgende keer misschien zei hij...

De radio moderator vroeg of het erg is dat we in bubbels leven. In Staphorst leven ze toch ook in een bubbel? Ik : “ja, maar wel in een NL bubbel. U vreest Parijse en Londense toestanden. Acht u de kans aanwezig ook hier?” Ik: “ja dat moeten we niet uitsluiten. Ook Zweden, Duitsland, Molenbeek. De commentaren in de uitzending van mensen buiten het discussiepanel doen mij begrijpen dat niet alleen de elite, maar ook de laag daaronder in dromenland verkeert. Men is vooral begripvol en invoellend. De realiteit wordt maar niet onderkend. Het is dus niet alleen de elite: de ontkenning wordt breed gedragen. Men denkt dat we moeten inzetten op mengen. Dream on. Lees mijn boek ‘Onbehagen bij de elite’ waarom dat niet lukt! Het onbegrip is ontstellend groot.